Thuiswerken

Gepubliceerd op 28 december 2021 om 11:15

Thuiswerken. Het is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de maatschappij. Om het coronavirus zoveel mogelijk in te dammen, heeft het kabinet vanaf het begin af aan iedereen opgeroepen om – waar mogelijk – zoveel mogelijk thuis te werken.

Door de aanhoudende maatregelen van het kabinet om thuis te werken tenzij het niet anders kan, is een handreiking gemaakt waarin uitgangspunten staan die  de werkgever samen met de medezeggenschap in een regeling thuiswerken uit kan werken.

Heeft de OR (medezeggenschap) advies- of instemmingsrecht? Dit hangt vooraf af van de inhoud van de regeling die is opgesteld. In artikel 27 wordt bijvoorbeeld gesproken over de arbeids- en rusttijden en de arbeidsomstandigheden.(arbo-technische voorzieningen) Als die wijzigen in het voorgenomen besluit staan, dan heb je te maken met het instemmingsrecht.

Als je het hebt over een investering die de werkgever moet doen om thuiswerken mogelijk te maken, dan heeft de OR adviesrecht. Denk bijvoorbeeld aan een technologische voorziening.

Daarnaast kan er iets gaan veranderen in bijvoorbeeld het leidinggeven en het beoordelen van medewerkers. Hoe doe je dat op afstand en pas je de regeling die jouw organisatie heeft aan? Dan is er sprake van instemmingsrecht.

AVG.
Als werknemers die thuis werken, materiaal ter beschikking krijgen, zoals een laptop, dan zullen gegevens die de werkgever verzamelt, bv. IP adressen, gebruik van Internet ook besproken moeten worden en dit is instemming plichtig.

Simpel zeggen ga maar thuiswerken is het dus niet. Solide afspraken met elkaar maken is belangrijk. Iedereen weet dan waar hij/zij aan toe is.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.